duminică, 23 decembrie 2012

Pozitia EUROMIL in problema pensiilor militare



EUROMIL (Organizatia Europeana a Asociatiilor Militare ) singura organizatie neguvernamentala internationala de acest gen, reprezinta interesele economice si sociale ale militarilor si familiilor lor din 21 de state din Europa (aproximativ 500.000 de persoane).

In cadrul general al pensiilor miltare, EUROMIL tine sa evidentieze urmatoarele aspecte, care trebuie considerate ca elemente minime de standard :
 - Personalul miltar trecut in rezerva (inclusiv sotiile ramase vaduve) nu poate fi lasat sa  se confrunte cu riscul saraciei, ci trebuie sa se bucure de un standard de viata decent ; ei isi aduc contributia la bunastarea economica a tarii lor si, in consecinta, sa poata lua parte activa la viata publica, sociala si culturala.
- Pensiile personalului miltar in rezerva trebuie stabilite astfel incat sa se pastreze acelasi standard de viata cu al colegilor aflati in serviciul activ.
- Luand in considerare cerintele specifice si (supra)solicitante  ale carierei militare, trecrea in rezerva la o varsta mai redusa decat media pentru functionarii publici nu poate fi motiv de penalizare pentru militarul rezervist. Varsta de trecere in rezerva trebuie corelata cu cerintele de pe durata carierei. Asta se poate realiza prin stabilirea unei varste mai reduse in comparatie cu cea pentru functionarii publici, sau prin introducerea unor coeficienti, de exemplu pentru misiunile peste hotare, cum ar fi cele de mentinerea pacii sau de asigurarea pacii.
- Luand in consideratie faptul ca in multe cazuri personalul militar are o cariera limitata (contracte pe durata scurta sau pe durata limitata), este important ca drepturile lor in ceea ce priveste pensia sa fie transferate catre un alt sistem de pensii.
- Personalul militar devenit inapt pe deplin pentru a continua cariera militara, pe considerente medicale, fizice sau psihologice, trebuie sa aiba dreptul la o pensie de incapacitate pentru serviciul militar.
- Plata pensiilor militare reprezinta o responsabilitate a Guvernului, cadru in care trebuie asigurat un echilibru just intre serviciul activ si rezerva, prin evitarea supralicitarii serviciului activ si prin mentinerea la un nivel adecvat a pensiilor.
- In legislatia privind pensiile trebuie luat in calcul si principiul tratamentului egal aplicat barbatilor si femeilor.

Oare in Romania se poate ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                          Material primit de la col.r.Marian Ilie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu