marți, 27 noiembrie 2012

CINE ESTE MOS TEACA ?

Creatorul acestui personaj literar este prozatorul ,traducătorul si ziaristul Anton Bacalbasa (n.21 februarie 1865,Brăila -d.1 octombrie 1899) directorul revistei satirice "Mos Teaca".Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice "Moftul român".A făcut parte din mișcarea muncitorească și a colaborat la "Contemporanul" și la publicațiile socialiste “Emanciparea”, “Drepturile omului”.

CINE ESTE MOS TEACA ?
Mos Teaca este melitar, capitan, sef de companie. Slugarnic  fata de superiori, el e bestial cu inferiorii. Mosul ii uraste de moarte pe tivili - "cand treci pa drum pa langa vun tivil, trage-i cu cotul, ca d-aia ti-a dat statul cot" - ii povatuieste el pe soldati. "Soldatu' trebuie sa fie vesel. Ai inteles? Fii vesel, ma, ca-ti scot maselele!"; "Beleste ochii, sa crape! Sorbeste-mi-l pa don gheneral, sa vada ca esti melitar... Beleste-i, ma, sa crape, ca d-aia ti-a dat statu' ochi!" - ii mustruluieste pe soldati inainte de parada militara de la 10 Mai.
Mos Teaca este inspaimantator de incult, despotic, autoritar - nu admite alte pareri decat pe ale lui: "Aceasta este parerea mea si o impartasesc" - iata crezul - lozinca legendara a lui Mos Teaca.

Dar,Bacalbasa ne avertiza:
"Ar fi nedrept sa afirmam ca Mos Teaca este numai militar. Largindu-i cercul de activitate, studiindu-l de aproape, el poate fi cu aceeasi usurinta prefect, profesor de universitate, medic, comisar comunal, arhimandrit, gardist, avocat, senator, orice - pentru ca in toate breslele acestea intalnim insusirile de mai sus".

Si are dreptate Bacalbasa.Mos Teaca este un tip nemuritor si omniprezent - il putem intalni, sub diverse chipuri, inclusiv la Cotroceni ,sub infatisarea celui mai destept om din stat, sau de patriot inflacarat si membru al unui partid care-si sfatuieste confratii: "Cand treci pe drum pe langa unul care nu ne lauda, ARDe-i un cot, ca d-aia ti-a dat partidul cot!".

Doar un citat din opera lui A.Bacalbasa;"" Tecută crestea mare, dar mintea-i rămanea minte de subofiter reangajat, toată invătătura lui nu se urca nici pană la nivelul scoalei de adulti de la regiment."

Nu vi se pare ca cine spune,acela e?
Dan Moraru

CINE ESTE MOS TEACA ?
- partea a 2 a -

" V-ați întrebat vreodată ce se face frunza care cade, steaua care piere, speranța care te lasă? V-ați întrebat vreodată unde se duc visurile noastre când se smulg și zboară?
Eu m-am întrebat adesea, vai! în orele mele de durere, când amicul acestei vieți deșarte îmi apare înainte ca un mare punct de întrebare. Am plâns și eu cu arborele ce rămâne gol — mai mare rușinea! — în mijlocul grădinii; am plâns cu steaua palidă, cu tânărul fără speranță, cu marinarul fără busolă, și am înțeles pe cei ce nu mai pot avea nici visuri! O, i-am înțeles și i-am plâns, i-am plâns și i-am înțeles! Credință-știință; știință-credință.
Și, cu toate astea, frunzele au continuat să cadă, stelele au continuat să pice, oamenii să plângă...
Pân-aici, toate bune. Este însă o singură ființă care tocmai când ți se pare că a căzut, tocmai când , adică, ți-e lumea mai dragă, te pomenești că apare mai țanțoșă ca oricând.
Este Marinarul, moș Teacă de la Cotroceni.
De obicei, când ghetele se rup, le arunci sub pat; când cad frunzele, le mături; când cade o cocoană, o ridici; când însă cade … Marinarul, moș Teacă de la Cotroceni, …altii de afara nu numai ca  il ridica ,dar ii fac si statuie
Se spune în armată că dacă micul echipament se deteriorează, trebuie trecut la reformă; singur Moș Teacă …de la Cotroceni, cu cât e mai deteriorat, cu atâta e urcat mai sus, cu atâta îi dăm lui grija de a reforma țara.
Nu trebuie dar să vă mirați când inca mai auziți de  …moș Teacă de la Cotroceni ,Blaga,Videanu și alte teci ruginite; madame  Viviane Reding (Vice-President of the European Commission, responsible for Justice, Fundamental Rights and Citizenship,nationality Luxembourger;personal details :Born on 27 April 1951 in Esch-sur-Alzette,Luxembourg Divorced, three children) si alti aristocrati de la C.E.  ….. au destulă vasilină ca să le scoată rugina.  
În alte tari omul refuzat de popor e pus deoparte; la noi  însă, nu. Cu cat esti mai hulit de cetateni , cu atâta ești mai apt pentru presedintie; și dacă nu mai poți comanda o companie, ești destoinic să conduci o țară — căci țara e țivilă.
Odinioară se spunea că fiecare soldat poartă în ranita  bastonul de mareșal. Azi se poate spune că marinarul Moș Teacă poartă în teacă functia si diurna de presedinte” .

Sper ca nu pentru totdeauna.
Textul ii apartine tot lui Anton Bacalbasa .Eu nu am facut decat  unele mici modificari (adaptari).
Dan Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu