miercuri, 14 ianuarie 2015

Despre pensiile militare,cu dragoste...



Proiectul de lege privind pensiile militare va fi depus în Parlament după începerea sesiunii
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a anunțat că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de discuții cu toate structurile interesate, inclusiv cu sindicatele și rezerviștii, despre proiectul de lege privind pensiile militare, astfel încât să fie depus la Parlament imediat după începerea sesiunii din luna februarie.
"Proiectul de lege privind pensiile militare vizează tot personalul din toate structurile și este finalizat, sunt obținute avizele necesare. Marți se va organiza o ultimă întâlnire cu toate structurile interesate, inclusiv cu sindicatele și rezerviștii, pentru că nu doresc să ajungem în situația din 2010, când a fost bulversat sistemul militar și militarii au fost plimbați la diverse instituții ca să își caute documente pentru a se putea stabili pensiile. Doresc ca până la începerea sesiunii parlamentare să trimit proiectul de lege, pentru a avea odată un sistem juridic stabil referitor la pensiile militarilor", a precizat Dușa la dcnews.ro.Ministrul a explicat că MApN are în pensie în jur de 160.000 de militari, la care se adaugă și alții de la alte structuri. "Am eliminat acea prevedere care interzicea munca la stat, anumiți pași s-au făcut, și vicepremierul Oprea a dat o bătălie serioasă după ce s-a întâmplat cu aplicarea legii ca să se revină la pensiile pe care le-au avut înainte de aplicarea noii legi. Militarii sunt o categorie care își asumă niște responsabilități", a declarat ministrul.
El a spus că legea va aduce "stabilitate legislativă și un criteriu de stabilire a pensiilor nediscriminatoriu".
"În 2010 s-a creat sistemul discriminatoriu, pentru că militarii care trebuiau să aibă un anumit nivel al pensiei s-au trezit cu pensii mai mici și invers. Vreau să vă spun că pensionarii care au primit pensii mai mari în 2010 nu vor pierde la pensie, e un drept câștigat și vom respecta acest drept, dar va exista un sistem just și raport real între pensia cea mai mică în sistemul militar și cea mai mare, că sunt și unele cazuri aberante. Sunt și pensii foarte mari, dar de aceea vreau să mai am o dată aceste discuții, pentru a nu se mai greși", a mai spus Dușa, precizând că pensionarii militari trebuie să se aștepte la un act normativ "echitabil" pentru fiecare.
Mircea Dușa a afirmat că efortul bugetar al acestui proiect de lege prevede alocarea a 2,5 miliarde de lei și că, per total, nu se va depăși suma alocată anual pentru plata pensiilor militare.
AGERPRES/(A, AS — autor: Mihaela Tudorache, editor: Florin Marin)

marți, 13 ianuarie 2015
INFORMARE
IN ATENTIA TUTUROR MEMBRILOR SCMD SI NU NUMAI
Astazi,(ieri.n.n.) 13.01.2015, intre orele 10.30-12.30, s-au purtat discutiile la Guvern pe tema uniformizarii legislatiei militare privind situatia militarilor activi, in rezerva si in retragere.
Au fost prezenti dl. Viceprim-ministru, 3 ministri, 10 secretari de stat din ministerele de resort, reprezentantii structurilor juridice din ministerele si structurile militare, presedintii sindicatelor din MAI, SCMD, iar din partea ONG-urilor presedintele ANCMRR.
S-a cazut de acord asupra necesitatii uniformizarii legislative cu privire la pensiile militare de stat, pe proiectul din 2012, in comun elaborat, avandu-se in vedere principiul pastrarii drepturilor patrimoniale legal dobandite, dar si eliminarea tuturor discrepantelor si discriminarilor din sistem.
SCMD a sustinut necesitatea eliminarii discrepantelor in privinta aplicarii hotararilor de Guvern pe grupele de munca, abrogarea intregii legislatii, inclusiv a Legii 241/2013, pentru acordarea echitabila a indexarilor, drepturilor legitime la pensie militara pentru militarii angajati pe baza de contract si pentru categoriile cu misiuni speciale, detasati in economie (ex. "SOIMII"), ale celor care au fost in teatrele de operatii, etc.
S-a solicitat introducerea in preambulul legii, ca argument, a Directivei 41/2003 a CE a UE si explicarea faptului ca rezervistii, avand obligatii militare pana la varsta trecerii in retragere nu primesc practic pensie ci solda de rezervist. Prin urmare, obligatiile militare continuand, acesta este argumentul forte al introducerii ACTUALIZARII tuturor pensiilor (sa nu se mai sperie unii ca ii privim cu alti ochi pe cei care au implinit 65 de ani) cu cresterile salariale ale activilor, pe functiile echivalente celor avute. Tot SCMD, sustinut de toate sindicatele din MAI, a propus si obtinut urgentarea procesului, astfel ca proiectul sa-si urmeze cursul legislativ firesc in Parlament, odata cu deschiderea noii sesiuni.
La discutia finala, care va avea loc la inceputul saptamanii viitoare, va fi prezentat punctul de vedere al Departamentului Juridic al SCMD privind propunerile legislative de mai sus. Rugamintea pe care v-o transmitem tuturor, in conditiile in care toti cei prezenti au cazut de acord sa se elimine orice discriminare in interiorul sistemului - Guvernul manifestand, de data aceasta, o disponibilitate reala in acest sens, este sa incetam orice dat cu parerea in necunostinta de cauza sau dupa interes propriu, in spatiul public, daca dorim uniformizarea legislativa in ceea ce priveste natura juridica si specificul pensiilor militare de stat.
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD

Comunicat de presă - MAI
Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a convocat astăzi, la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților Guvernului cu cei ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere și ai sindicatelor din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, având ca subiect proiectul legii privind pensiile militare de stat.
Respectivul proiect de lege are ca obiect reintroducerea sistemului pensiilor ocupaționale pentru militari.
Încă de la începutul întâlnirii de lucru, vicepremierul Gabriel Oprea a susținut că obiectivul principal al proiectului legislativ este acela de a promova un cadru legislativ unitar și bine definit în domeniul pensiilor militare, în care niciun angajat al sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională să nu piardă drepturile deja câștigate.
Proiectul de lege a fost realizat de specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ai Ministerului Justiției.
Beneficiarii acestui sistem de pensii militare urmează să fie cadrele militare, așa cum sunt definite de Legea 80/1995, soldații și gradații profesioniști, prevăzuți de Legea nr.348/2006, polițiștii, așa cum sunt definiți de Legea nr.360/2002, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, conform Legii nr.293/2004.
Conform proiectului de lege, categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat, vor include pensia de serviciu pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
În această formă, proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost prezentat reprezentanților asociațiilor pensionarilor și rezerviștilor militari, sindicatelor cadrelor militare sau ale angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, urmând să fie definitivat la nivel de specialiști.
După discuțiile la nivelul specialiștilor, varianta finală a proiectului va fi înaintată Guvernului și, ulterior, promovată în Parlament.
La întâlnirea convocată astăzi de către vicepremierul Gabriel Oprea au participat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, secretari de stat cu atribuții în domeniu din ministerele și instituțiile inițiatoare ale proiectului de lege, reprezentanți ai conducerii Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, șefii departamentelor financiare, juridice și resurse umane din structurile sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), Mircea Dogaru, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ANCMRR), Mihai Iliescu și președinții sindicatelor reprezentative din Ministerul Afacerilor Interne: Iulian Surugiu (SNAP), Toader Paraschiv (vicepreședinte confederație Cartel ALFA), Florin Vâlnei (Sed Lex), Gruia Marin (SNPPC) și Vasile Lincu (ProLex).(Agerpres)

Mergi la sursa
Pt.conf.
Dan M.

3 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Pai iata ca aceasta este ...pacat ca nbu fac mai multi comentarii pe marginea celor publicate, poate si din cauza faptului ca nu se pot face aceste comentarii mereu, poate frica de respingere, poate inertia, poate neacceptarea altor idei si pareri, cateodata contradictorii .Asteptam ceva schimbari la varf , benefice pentru activitatea viitoare .

      Ștergere
  2. Am luat la cunostinta cu entuziasm de faptul ca nu va mai aliniati celor de la centru , prin acele amendamente , asa cred ca veti avea o mai buna receptare in randul militarilor rezervisti. Era bine sa o fi rupt cu aplaudatul celor de la centru mai demult, nu de alta, dar , in viziunea lor, SCMD exista numai in zona Muntenia, in rest, aplauze si ovatii. Poate asa se va schimba si viziunea si fata acestui sindicat, important de altfel, poate odata cu o noua conducere la centru, caci acei asazisi reprezentanti in persoana ....le stiti numele, au cam deraiat de la lozincile initiale iar cei de la TVR s-au cam saturat de ei .Un an nou cu surprise placate si cu o conducere mai hotarata, ferma , fara compromisuri , huiduieli si cu oameni noi, capabili si intyr-adevar reprezentativi .

    RăspundețiȘtergere