miercuri, 2 octombrie 2013

DE AZI SE APLICA LEGEA 241/2013.CE TREBUIE SA STIM ?

Toţi rezerviştii cu pensiile scăzute vor primi noi decizii.

In aceste decizii se vor regasi :
1.suma cuvenită în decembrie 2010;
2.suma din ultima decizie de revizuire primită.

În suma din ultima decizie de revizuire primită (2) este cuprinsă şi indexarea pe anul în curs.
Următoarele indexări vor fi adăugate NUMAI la această sumă (asta pentru ca diferenta pana la suma cuvenita este considerata imprumut !).
Pensia va fi îngheţata la nivelul anului 2010,pâna când suma rezultată din indexările anuale va depăşi suma cuvenită în decembrie 2013 (1).

Deciziile pot fi contestate
Datorita timpului scurt de aplicare a Legii ,sigur vor fi erori  (evident ca nu in paguba statului),mai ales in stabilirea grupelor de munca,deoarece in decembrie 2010 erau nerezolvate mii de astfel de cazuri.
Astfel de probleme  vor  fi aduse la cunostinta  conducerii S.C.M.D ( prin filiala Iasi) care le va semnala Caselor de Pensii Sectoriale urmand a se stabili,de comun acord, modalitatile de rezolvare.
Oricum,contestatie trebuie facuta.

Despre restante
Casa Sectorială de pensii nu are nici o intenţie să dea inapoi sumele restante pe 2012-2013 celor ale căror pensii vor reveni la cuantumul din 2010, deşi în textul legii la art 2 punctul 2 se spune: “(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se platesc in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor, iar cele de recuperat, prin derogare de la prevederile art. 107 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se recupereaza, indiferent daca au fost sau nu emise decizii in acest sens.”

Din aceste motive la adunarea generala din 22 octmbrie ora 10.30 de la Cercul Militar Iasi am invitat un avocat care ne va spune ce sanse avem in instanta pentru recuperarea “datoriilor” de care statul a uitat.

Despre  PLX.109 (anularea cap.IV din Legea 329/2009 referitor la cumulul pensie - salariu)
Deşi a fost garantată aprobarea acestui proiect de lege odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, discutarea acestuia  a fost amânată de şase ori şi se pare că se intenţionează trimiterea ei din nou la comisii.

Despre Proiectul Legii pensiilor militare de stat care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014.
Acesta se află încă la Ministerul Muncii.
SCMD  nu renunţa la corelarea pensiei cu cresterile salariale la activi si la calculul pensiei pornind de la salariul brut.
În acest sens s-a iniţiat o alianta in lupta sindicala cu reprezentantii sindicatelor politistilor activi,urmand sa se actioneze solidar, in interesul comun al  rezervistilor si al viitorilor rezervisti, prin toate mijloacele legale.

Dan M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu