vineri, 18 octombrie 2013

A VENIT MOMENTUL SA IESIM DIN TRANSEE !



De ce sa nu primesti mai mult?

(Sau adevarul despre stadiul proiectului Legii Pensiilor militare der stat)

Este aproape sigur ca de la 1 ianuarie 2014 vor intra in vigoare noii coeficienti de salarizare pentru bugetari, deci si pentru militari. Adica se va aplica integral Legea 284/2010 - legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

De ce ne priveste si pe noi ?
Pentru ca in varianta proiectului Legii pensiilor militare,in SECTIUNEA a 5-a, Actualizarea pensiilor,la art.56., se spune asa:
„Cuantumul pensiilor militare se actualizează după cum urmează:
a) ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul pentru gradul profesional deţinu şi/sau solda funcţiei/salariul de bază al funcţiei îndeplinite/indemnizatia lunară ale cadrelor militare ori funcţionarilor publici cu statut special, potrivit gradului militar/profesional şi funcţiei maxime avute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, în raport cu procentul de stabilire a pensiei în condiţiile prevăzute la art. 28 -30, 38 şi art. 105. Cadrele militare pot opta pentru baza de calcul cea mai avantajoasă luată în considerare la calculul pensiei;
b) în funcţiei de posibilitătile financiare, în cursul executiei bugetare, prin indexare cu un procent care să acopere cu până la 100% rata inflatiei, prin hotărâre a Guvernului;
c) în situaţiile în care măsurile de protectie socială prevăzute la lit. b) se regăsesc în majorarea soldelor de grad/salariilor pentru gradul profesional şi/sau soldelor de funcţiei/salariilor pentru funcţiile îndeplinite ale cadrelor militare ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate, actualizarea pensiilor se efectuează în condiţiile prevăzute la lit. a)”

Si ce-i cu asta ?
Din datele pe care le avem,rezulta ca ASTAZI,fara a fi majorate, soldele activilor (soldele functiilor de baza (funcţie + grad + gradaţii) sunt mult mai mari decat pensiile noastre!  

Iata doua exemple:

Coeficientii de ierahizare (solda/salariul de functie)
Funcţii corespunzătoare gradului de locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie/penitenciare
S
62
68
4,51
5,23
Funcţii corespunzătoare gradului de maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie/penitenciare
S
56
61
3,89
4,40

Solde de grad:
- locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie/ penitenciare
441 lei
- maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie/ penitenciare
432 lei


Concluzia:
Fara legea pensiilor militare, ramanem “pe loc”,legati de punctul de pensie si de posibilitatile bugetare.
Spre exemplificare,in cazul meu,daca ar fi ramas Legea 164/2001 (pensie militara) astazi,pe baza soldelor existente, cuantumul pensiei ar fi fost cu cel putin 35% mai mare!

Ce trebuie sa facem?
Sa ne mobilizam si sa punem din nou piciorul in pragul USL-ului,care ne-a promis “tot” si atat!
Pentru ca ,nici vorba ca proiectul legii pensiilor militare sa “intre” de la 1 ianuarie 2014!
Inclusiv dl.Dusa (ba chiar si altii de-ai nostri) ne adoarme zicand ca ar fi blocat la Ministerul Muncii.
Fals ! Sau rea credinta?
Ciorna nici nu a parasit birourile Ministerului Apararii! O recunoaste public d-na Otilia Sava ,secretar de stat la M.Ap.N.:
“La aceasta data (05.09.n.n.) proiectul de act normativ se afla in etapa de definitivare care se parcurge la nivelul MapN si nu se poate anticipa momentul declansarii procesului urmator, respectiv intrarea lui in dezbatere publica”.
Asa ca drumu-i lung.Rezulta ca nici la primavara nu va intra in comisiile parlamentare.
Si atunci,ce-i de facut?
Pai ce-am facut si cu PDL-ul.Este momentul sa la spunem si celor de acum ca nu am incheiat nici un pact de tacere!Iar USL-ul nu crede decat in numar si in puterea strazii.
Haideti sa-i trezim din letargia automultumirii ,sa iesim din nou si sa le spunem PSD-ului,UNPR-ului,PC-ului si PNL-ului ca trebuie sa se tina de cuvant. Asta daca mai avem noi dorinta de a le spune !
Pentru ca pe multi dintre noi ,de un an de zile nu ia mai interesat nimic.Nu i-am mai văzut la nici o actiune,la nici o adunare, cu sau fara ordine de zi,nici macar pe la sediu n-au trecut,ca altadată,sa afle ce se mai intamplă si să bodogănim impreună impotriva celor care ne-au nedreptătit.Asa au ajuns colegii nostri, multumiti cu câtiva bănuti, să-i zică răului – bine, uitând că ne-am constituit in sindicatul cadrelor militare pentru a ne ajuta la nevoie, pentru a ne fi aproape unul altuia, nu pentru a fi răsplătiţi pe merit sau nemerit.

Haideti deci afara din transee!

Incepem marti 22 octombrie ora 10.30 la Cercul Militar cu stabilirea Calendarului actiunilor de protest.

Pentru ca nu mai avem ce astepta.
 
Ziua Unirii este un termen rezonabil.
Pentru ca despre 24 ianuarie (2011 mai ales) vorbesc si isi amintesc "cu drag" cei care ne-au promis toata marea cu tot cu sare.

De aceea cred ca la sediile celor trei din USL ar fi bine sa repetam macar un  "videoclip"  din filmul zilei mai sus pomenite.
Asa,ca sa nu uite ca pe lume mai sunt si necazuri...
Dan M.

4 comentarii:

  1. Interesanta chestia cu iesirea din transee, dar cu cei care tradeaza cauza sindicatului, trecand in barca celor care au generat rautatea cu pensiile militare cum ramane ? In alta ordine de idei, au mai parasit viata tumultuasa si plina de surprize doi colonei in rezerva, oameni care au faccut istorie in viata militara din Iasi , este vorba de Aftenie Mircea, cazarmarul , inmormantat astazi, 18 oct. la Eternitatea si Popa Ioan, infanteristul, inmormantat ieri, 17 , la sf. Petru si Pavel . Nu putem decat sa spunem Dzeu sa-i ierte si sa ne amintim cu placere de activitatea desfasurata cat timp au trait .

    RăspundețiȘtergere
  2. Banii pntru cotizatia asta asa mare pentru ce sunt, pentru mituirea politicienilor, pentru plata celor care tac la comanda lui Dogaru, pentru nrenumerarea celor care sustin UNPR-ul , sau pentru nalte matrapazlacuri, caci pentru cauza rezervistilor nu vad rezultatele ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnilor, in afara de lamentrile penibile mi sunt si alte luari de pozitie, caci constat ca musiu Digaru baga pumnul in gura celor care mai chitcaie , real vorbind, dece oare, vrea un grad de general ? sa-l ia, daca are ubrazul gos, ca si Oprea , Pricina , Emacu si altii, dar sa lase miscarea sindicala, asa decimata cum este , reala...nu mai poate , ca asa a fost educat, marsav...

    RăspundețiȘtergere
  4. Iata, eu am iesit din transee, si ceam gasit, obedienti, marsavi mcare se pupa in cursul zilei cu alde Emacu, Pricina, Mircosvschi, etc, oare asa vonm evada din cloaca aceasta basista ? nu ncred, eu unul abandonez aceasta barca puturoasa ....care cere numai bani , pentru ce , ma rog ? ce beneficiu am avut cat am cotizat ? zerou...asadar, zerou cotizatie...la unca , asadar...si apoim cereti cotizatie cetateni...realitatea asta este, vreti nu vreti...

    RăspundețiȘtergere