duminică, 2 iunie 2013

Reflectii, de Gigi Ghinea

"De 23 de ani, de cand se presupune ca suntem liberi sa ne desteptam pe cont propriu, noi cei care chiar o facem, fiecare cum ne-a dus capul, insa sperand naivi ca am castigat si libertatea de a schimba cate ceva treptat, cu pasi marunti dar siguri, tot noi (sau si noi) am contribuit insa, in mod subtil dar la fel de vinovat, la dezastrul moral si social la care asistam. Am contribuit, spuneam, la fiecare inceput de an, platind concret prin taxe si impozite varsate la bugetul de stat, ca sa alimentam si sa crestem prostia si aroganta celor care se pretind educatori si formatori ai constiintei poporului roman, dar si pe cei care-i voteaza si-i gireaza cu increderea lor ca sa-i mentina acolo.
Va spun din capul locului ca ma refer aici la Biserica Ortodoxa Romana, o institutie a statului bazata pe profit material, care primeste din banii nostri fonduri uriase pentru construirea unui lacas monstruos unde urmeaza sa se intample ceea ce voi descrie mai jos.
Motivul pentru care am decis sa scriu acest material este faptul ca zilele acestea ar trebui, ca la fiecare inceput de an, sa merg si eu, ca toti oamenii care considera acest fapt o datorie cetateneasca si de bun simt, pentru ca noi toti sa o ducem mai bine, sa-mi platesc taxele si impozitele la bugetul statului.
Mai adaug in acest preambul urmatoarele :
Ma intreb, de asemenea, retoric, tot de 23 de ani, unde se duc banii mei si ai celorlalti fireste, daca :
- pana la Predeal sau inapoi fac 5-6 ore, indiferent pe ce ruta sunt indrumata de politia care-si face treaba, desigur, sa merg. Mi se aduce la cunostinta, in mod politicos, tot de 23 de ani, ca totul se datoreaza numarului mare de masini care circula pe sosele « astea care sunt », si nu faptului ca nu s-au construit autostrazi sau macar niste pasarele pe care sa traverseze pietonii… Chestie de bun simt, desigur.
Desi eu imi platesc taxele de drum si pe cele incluse in pretul pe benzina de fiecare data cu sfintenie. Iar datoriile si penalitatile pentru Bechtel le platesc tot eu si restul celor fraieri, desi contractul cu Bechtel nu l-am facut/semnat eu si nici cei care citesc acest material. Cata aroganta !
- sanatatea se privatizeaza si ea de la an la an incasand bani pe prostie iar eu incep sa inteleg de multi ani ca, daca am bani pot sa ma imbolnavesc, daca n-am pot sa mor ! Cat cinism !
- Generatiile de tineri educate de un sistem educational nereformat doar politizat, si in frica de Dumnezeu a parintilor credinciosi ortodocsi sunt complet derutate si ratacite prin viata, fara sa-si doreasca altceva decat ceea ce vad la cei care le-au devenit modele. Doar bani, daca se poate nemunciti, pentru ca asa vad ca se pot obtine ei in societatea care se vede la tv.. Televizorul fiind singurul mijloc de informare la indemana oricui. Isi doresc masini scumpe, lux si distractii dezmatate asa cum vad ca fac cei care ne conduc. Primarul de Constanta e cel mai bun exemplu aici. Restul modelelor se subinteleg pentru ca sunt toate de-a gata la televizor in fiecare seara ca si-si arate aroganta si prostia in toata splendoarea lor, pentru ca se poate. La noi se poate orice.
- Insa tot la tv. ni se prezinta de sarbatoarea crestina a Craciunului stirile in oglinga, in care cei bogati si progeniturile lor sparg milioanele prin discoteci exhibandu-si prostia si aroganta pe care banul le-o ofera, dupa care urmeaza stirea in care niste bieti pensionari se calca in picioare sau lesina la o coada unde li se ofera 30 de lei. 30 de lei. Doar treizeci. Cat cinism si cata aroganta !
Ar mai fi desigur platile pe care le facem tot noi an de an ca sa acoperim toate celelalte gauri la buget facute de alti infractori nedovediti, pentru ca au furat fara acte – ca doar nu-s prosti sa lase urme ! – astfel incat pe cei pagubiti de ei ii platim tot noi ceilalti, cei cinstiti si buni de prosti. Vezi gaurile FNI si multe altele.
Cat cinism si cata aroganta ! Si totusi cata prostie !
Fireste ar mai fi si alte aspecte ale vietii noastre care ne arata zilnic directia in care ne indreptam, insa ca sa n-o mai lungesc, am sa ajung la adevarata cauza care m-a determinat sa scriu acest material :
Aseara, tot la tv., unde se desfasoara viata noatra in cea mai mare parte intr-o forma sau alta si stiti bine ca nu mint, am prins o convorbire (sau cum s-o fi numind ea ?) intre Oreste ca invitat in carne si oase pe canapea si un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane prin telefon. Discutia a fost atat de violenta de ambele parti incat nu-i puteam urmari pe nici unul unul pe rand, iar registrul era cel cunoscut la tv : scandal, acuzatii, in care nici unul dintre combatanti nu e dispus sa asculte pana la capat opinia celuilalt, fiecare o sustine vehement pe a lui.
Numai ca fondul problemei ma intereseaza in mod direct, asa cum ar trebui sa va intereseze pe toti cei care platiti taxe si impozite la stat degeaba. Sau, mai rau, le platim ca sa alimentam si sa intretinem un fenomen de masa care ne va distruge pe toti. Subiectul este delicat, fireste, caci cine indrazneste sa critice biserica, ajunge sa fie batjocorit, hulit, linsat chiar, nu doar de reprezentantii ei care te afurisesc de nu te vezi, dar chiar de catre credinciosii ei. Iar la noi discreditarea oricui se face public, la televizor, ca aduce rating.
Asadar, o sa vorbesc despre modul in care B.O.R. mai poate pretinde ca transmite credinta in Dumnezeu ! Eu nu pun la indoiala credinta in Dumnezeu, ci institutia care pretinde ca o transmite celor care o doresc.
Desigur nu o sa folosesc argumentele teologice fundamentate ale lui Oreste – multumesc Oreste pentru interventiile tale! – insa ca cetatean al acestei tari in care imi platesc taxele si impozitele, cred ca pot sa iau macar un soi de atitudine, pentru ca alt beneficiu oricum nu prea am.
A crede in Dumnezeu, dupa parerea mea, inseamna sa fii tolerant, bland si bun, sa te iubesti pe sine pentru a-l putea iubi pe celalalt la fel ca pe tine insuti. Este motto-ul celei de-a doua carti « Iubirea care vindeca » dar sa fii si ingaduitor. Numai ca ingaduinta noastra, a celor buni si iubitori, a inceput sa semene tot cu prostia, de vreme ce cotizam an de an la alimentarea unui buget care nu doar ca nu ne face viata mai buna, dar alimenteaza la randul sau aroganta B.O.R care pretinde, in baza unor sondaje de opinie, ca detine un procent urias de incredere al populatiei si care-i da dreptul, asadar, sa ne foloseasca banii (ai nostri, ai celor buni si constienti de realitate) ca sa construiasca un edificiu mostruos in care se propovaduieste credinta in Dumnezeu. Iar rezultatele se vad cu ochiul liber.
Eu cred ca Biserica nu intretine decat prostia oamenilor pentru a o putea manipula.
Asadar, ne gasim intr-un cerc vicios si ramanem in el cu fiecare leut pe care-l platim la buget. Cum ? Asa cum am aratat mai sus, dar mai ales ca platind docili impozitele si taxele anuale contribuim fara intentie la mentinerea ingnorantei, prin exploatarea nemiloasa a unei populatii flamande si tinute in propriul intuneric al mintii de catre biserica dar cu complicitatea celor care ne conduc in stat si care sunt si ei beneficiari directi ai prostiei care poate fi manipulata la vot.
Aroganta cu care reprezentantii bisericii obtin profit material din exploatarea ignorantei oamenilor este bine stiuta si n-am sa intru in detalii dar daca amintim doar taxele pe care le impun la nunti, botezuri, inmormantari, prin discriminre, in functie de banii pe care-i are credinciosul (daca e manelist, deci are bani, i se poate face o slujba chiar daca incalca unele canoane bisericesti pentru ca plateste gras), masinile bengoase cu care circula acestia ( ma iertati, termenul e manelist dar subiectul in discutie o permite) acestea si multe altele, arata clar ce fel de credinta transmit ei insisi prin exemplele pe care le ofera.
Asa incat populatia care creste sub obladuirea B.O.R. e cea mai graitoare. E produsul credintei care le este transmisa de parintii lor. Pardon, preotii parinti. Iar parintii reprezinta exemple/modele pentru copiii lor, oricat am vrea uneori sa nu fie asa. « Cum ii cresti asa ii ai », e o vorba din batrani.
Aroganta Bisericii creste montrul pe care-l vedem, il auzim si-l toleram noi ceilalti prin tacere, prin supunere (platind taxele) considerand acest fapt ca fiind de bun simt.
Aseara, la tv. reprezentantul, purtatorul de cuvant al B.O.R, nu doar ca avea un ton violent in sustinerea punctului de vedere al institutiei din care face parte, insa cu aroganta celui puternic, ne amintea tuturor ca uriasul lacas sfant care se construieste ca sa ne sfideze bunul simt elementar, este platit din taxele noastre, cu bani de la buget. Buget la care si eu contribui de atatia si atatia ani, iar rezultatul este exact ceea ce vad si simt pe pielea mea.
- o masa de oameni flamanda si deci frustrata, intoleranta si plina de ura care se calca in picioare la pupat moaste si la sarmale, fenomen care arata desigur cat de mult se iubesc semenii nostri intre ei, asa cum le propovaduieste credinta in Dumnezeu, transmisa de B.O.R. prin reprezentantii ei zelosi, nu ?
- aceeasi masa de oameni care injura si huiduie la nunti si inmormantari publice, evenimente care constituie singura lor hrana, tot pe criteriul credintei crestine pe care tot biserica le-o predica prin biserici. (repetitia este voita)
- Dar aceeasi masa de furiosi voteaza. Ea merge la vot plina de manie proletara si de ura, ori de cate ori e nevoie de o masa de fraieri care nu-si pune intrebari. Sunt usor de amagit cu un pix, o galeata, un kil de zahar, cativa lei acolo….sau cu promisiuni desarte. Pentru ca ei sunt si amnezici, nu doar flamanzi. Cum e posibil acest fenomen ? Cine ii mana pe ei in lupta sa puna stampila oarba si bezmetica pe lista de vot? Pai, tot credinta in Dumnezeu Tatal care-i invata sa nu insele, sa nu minta… sa nu caute profit material prin actele lor ci doar pe cel spiritual.
Asa se face ca manata de ura nascuta din ignoranta (intuneric) prostia devine usor de manupulat, de controlat, ori de cate ori e nevoie de o masa care sa decida in numele majoritatii. Cei care manipuleaza si profita de prostie sunt la fel de prosti desigur, doar ca ei se cred smecheri. Prosti suntem si noi cei care vedem, si induram la nesfarsit manipularea, contribuind prin taxe la alimentarea ei. Platim prin tacere si supunere. Platim Catedrala mantuirii neamului – care mantuire, Doamne ? – din banii de la buget ?!
Aceasta e cinism sau prostie?
B.O.R naste mostrul care mentine masa ignorantei si se face vinovata de tot ce ni se intampla azi. Aroganta preotilor si a prea inaltilor, prea fericitilor prelati a atins cote maxime. Sfidarea din partea guvernantilor, a parlamentarilor, e usor de tolerat pentru ca ei sunt oameni si vor plati candva daca e de platiti ceva, dar manipularea in numele credintei in Dumnezeu nu mai poate fi tolerata pentru ca ne inchide in cerc si ne autodistrugem.
Biserica Ortodoxa Romana este de departe cea mai perversa si cea mai periculoasa institutie dintre toate care ne exploateaza, unora toleranta iar altora ignoranta. Ea se face vinovata de mentinerea ignorantei in randurile maselor de oameni fara sansa si putinta de a se trezi fara ajutorul credintei in Dumnezeu. Or, daca aceasta credinta este pervertita in profituri materiale, ea se transforma in ura si rezultatele se vad.
Biserica Ortodoxa Romana e doar o institutie ca toate celelalte care ne sfideaza, doar ca ea detine si se bazeaza pe increderea populatiei in proportie de optzeci si ceva la suta !!!! Doamne Dumnezeule, ce ironie a soartei ! Astfel se inchide cercul.
Inalti prea sfintitii, prea fericitii conducatori ai B.O.R. se autoevaluaza si se autoapreciaza cu aceste titluri pompoase si in tot acest cinism al profitului material in detrimentul vadit al celui spiritual, ei chiar cred in puterea supraevaluarii titlurilor pe care le poarta. A te considera mai bun decat esti in fapt este tocmai impotriva bunului simt, iar actul constient si voit de manipulare exercitat prin aroganta de la inaltimea, preainalta, si a puterii preaputernica e falsa si periculoasa. Atunci cand o institutie sau persoana detine puterea si o foloseste asupra/deasupra celorlalti si nu in folosul celor slabi e pacatul capital. Iar B.O.R. exploateaza slabiciunea oamenilor prin frica de Dumnezeu.
Uitati-va, asadar, unde ne-a adus frica de Dumnezeu si incotro ne indreptam toti la gramada ! Cu Dumnezeu inainte !
In acest cerc vicios ne aflam si noi ceilalti pentru ca la inceputul fiecarui an mergem ca niste vite tacute la taiat, ca sa platin cuminti si de bun simt, desigur, impozite si taxe exact celor care nasc si cresc monstrul care se autodevoreaza.
Unde Dumnezeu sa ne refugiem de pe acest pamant pe care ne-am nascut si pe care platim impozite si taxe de atatia ani (nu-i mai numar) ?. Eu personal nu vreau sa plec in Rusia.
Cum sa schimbam noi ceva in propriul nostru univers si sa evoluam spiritual cand exact prin contributia noastra tacuta alimentam ura, intoleranta si dispretul fata de bunul simt elementar ?
Pai, daca insasi inalt preasfintitii si preafericitii sunt atat de preaaroganti, ce mai putem spune despre arogantii care ne spun in fata ca-si platesc locurile in parlament ca sa-si faca singuri legile tocmai pentru ca ne cred prosti pe toti ?
Iar noi ramanem prosti/perplecsi de fiecare data cand ii auzim, iar apoi, la fiecare inceput de an, de 23 de ani incoace, mergem si le umplem bugetul si ego-ul si buzunarele si conturile ca sa ne prosteasca din nou !
Poate ar trebui sa vad o solutie in afara de aceasta analiza stangace. Va spun sincer, am ramas atat de « proasta » de atitudinea aroganta a reprezentantului B.O.R. aseara la tv. incat habar n-am in acest moment ce pot sa fac pentru a nu mai alimenta prostia. Deocamdata inot si eu in ea. Ma doare, ma revolta, mi-e mila de semenii mei care se expun in public calcandu-se in picioare pentru « ceva » orice, care « se da moca » dupa care isi plateste taxele si impozitele, nu doar la stat, ca mine, dar si la Biserica pe care o frecventeaza pios pentru ca altfel preotul ii tine minte si nu le mai face slujba de inmormantare (oricum le-o face pe bani multi) dar nu-i mai primeste in biserica pentru ca nu sunt buni crestini.
Manipularea prin frica de Dumnezeu a credintei ortodoxiei romanesti s-a tranformat la noi de mult in manipularea prin forta, intoleranta si ura care creste mostrul si care ne sufoca, ne sugruma si noua celorlalti elanul de a fi buni.
Bunastarea materiala si spirituala a noastra a tuturor nu are cum sa vina atata vreme cat si noi, cei care vedem ceea ce se intampla, continuam sa contribuim la mentinerea cercului vicios al ignorantei. Care apoi dicteaza legea. Suntem contribuabili fie cotizand prin taxe si impozite, fie prin tacerea noastra de bun simt. Pentru ca rabdarea ne costa pe toti. Dar mai ales pe cei care se lasa manipulati din ingnoranta. Ei se gasesc in capcana propriei minti, al propriului intuneric
Prin acest text am produs o descarcare “ pur terapeutica”, insa eu personal inca ma mai gandesc daca mai continui sa cotizez la cresterea si alimentarea acestui monstru care ma cuprinde si pe mine fara voia mea. Si-mi asum, ca de fiecare data, actele personale, fara sa fac valuri sau sa starnesc actiuni publice de protest. Mi se pare totusi de bun simt sa-mi asum deciziile, sa suport consecintele lor, ca singura responsabila de viata mea, pentru a putea privi in continuare in propria-mi constiinta asa cum am facut si pana acum.
Gigi Ghinea, cetatean responsabil de propria viata si de actele sale constiente care pot produce binele sau raul semenilor sai."

Un comentariu:

  1. Domnule ai perfecta dreptate, dar masa imensa d e credinciosi , adica o multime de farisei care in lacasuri se ploconesc, iar cand ies afara nu mai prididesc cu sloganuri, injurii si barfe, ajunge sa minimalizeze unele remarci critice referitoare la activitatile prea cucernicilor care se apropie ca si asemanare cu SRL-urile noastre . Poate in viitor se va ivi UNUL care sa arate adevarata credinta , cine mai stie ...

    RăspundețiȘtergere